bidaiari - bidaia aldizkaria

Ekuadorrekin lotura duen dastatze batek ireki du Iruñean V. Bidezko Txokolatearen Ibilbidea

Kontsumo kontzientearen eredua hurbiltzea da Iruñean egingo den V. Bidezko Txokolatearen Ibilbidearen helburua. Ekimen grastronomiko eta solidario honetan hainbat ekitaldi antolatu dira; lehena Ekuadorrekin lotura duen dastatzea, Nafarroako Liburutegian.

Nafarroako Liburutegia Tuterako Liburutegiarekin lotuko da, eta, bertan, dastatze paraleloa egingo da Ekuadorrekin, parte-hartzaileek txokolatea dastatu ahal izan dezaten, ekoizten den ingurunea ezagutzen duten bitartean. (GETTY)

Ostiral honetan txokolate dastatze bat egingo da Nafarroako Liburutegian, Iruñeko V. Bidezko Txokolatearen Ibilbideko jarduerak irekitzeko. Ekimen grastronomiko eta solidario horrek ostalaritzako establezimenduen laguntza du, eta tokiko partaidetzatik abiatuta, justizian eta iraunkortasunean oinarritutako nazioarteko merkataritza baten beharra zabaltzea du helburu.

Horrela, ostiral honetatik martxoaren 10era, Ibilbideak Iruñeko 9 kafetegi eta jatetxetan zehar ibilbide bat proposatuko du, non errezetak dastatuko diren. Elementu nagusia, noski, bidezko merkataritzako kakaoa izango da.

Ekimena SETEM Nafarroa-Nafarroa, Pueblos Hermanos eta Proclade Yanapay elkarteek osatzen duten elkarteak antolatu du. Hauek dira parte hartuko duten ostalaritza-establezimenduak: Qwerty, Mentidero, Geltoki, Baratza Cafea, La Belena, Nafarroako Unibertsitate Publikoko ikasgelategiko kafetegia eta Nafarroako Unibertsitate Publikoko jantokia, La Crepa kafetegia eta Mesón de Navarrería.

Halaber, Instagramera edo Facebookera dastatzen ari diren Ibilbideko postrearen argazki bat igotzen dutenek bidezko merkataritzako txokolatezko produktuen saski baten zozketan parte hartuko dute.

Proposamen horien helburua da Bidezko Merkataritzak jendeari eskaintzen dion kontsumo kontzientearen eredua hurbiltzea, eta hori balio erantsitzat hartzea sukaldaritzaren eta iraunkortasunaren ikuspegitik, oso aberatsa izateaz gain, haurren esplotaziotik, eta baita lanaren eta ingurumenaren ustiapenetik libre baitago, Nafarroako SETEMetik Banesa Cisnerosek adierazi zuen bezala.

Gainera, Ibilbidean zehar establezimendu horietara joaten diren pertsonek bidezko merkataritzako txokolatina bat eta azalpen-liburuxka bat jasoko dituzte, horiek agortu arte.

Hori guztia ‘Bidezko merkataritzako txokolatea goxoagoa da’ kanpainaren parte da. Kanpaina hori Nafarroako Gobernuak finantzatutako Lankidetza arloko sentsibilizazio-proiektuaren esparruan garatu da.

Ekuadorreko dastatzea

Ostiral honetan, 19:00etan, bidezko merkataritzako txokolate dastatzea egingo da Nafarroako Liburutegian, presentziala eta online konbinatzeko ezaugarri berezia izango duena.

Horrela, Nafarroako Liburutegia Tuterako Liburutegiarekin lotuko da, eta, bertan, dastatze paraleloa egingo da Ekuadorrekin, parte-hartzaileek txokolatea dastatu ahal izan dezaten, ekoizten den ingurunea ezagutzen duten bitartean. Sarrera librea da eta Nafarroako Liburutegian bertan eman behar da izena.

Gainera, ‘Salba ezazu Chocolat uhartea’ haurrentzako tailerra egingo da martxoaren 29an, 17:00etan. Jarduerak doakoak dira, liburutegian bertan izena eman ondoren.

Iruñean eta baita Tuteran ere

Iruñean eta Tuteran paraleloan egiten den Bidezko Txokolatearen Ibilbidea kontsumo modu bat erakusten duen kanpaina baten parte da, ekonomia, gizarte, giza eta ingurumen arloetan justizia global handiagoa bilatzen duena.

Tuteran 7 establezimenduk hartzen dute parte ibilbidean: Sua jatetxea, MalKerida taberna, Tres Delicias, Trigo Dulce, El Obrador, Topero jatetxea eta Tuterako Campus kafetegia.

Era berean, ‘Kakaoaren ibilbidea’ erakusketa bisita daiteke Tuterako Liburutegian, irekita dagoen ordutegian. Leku horretan bertan, ostiral honetan dastatzea egingo da eta martxoaren 16an haurrentzako tailer bat. Gainera, datorren astelehenean, Tuterako Hornidura Merkatuan, Balun Canan elkarteak ‘Trufa de chocolate’ izeneko sukaldaritza-tailerra egingo du.

Errezetak egiteko, bi ibilbideak antolatzen dituzten erakundeek 26 kilo kakao eta 26 kilo txokolate eman dituzte, baita 7.000 diptiko ere.