INFO

Izotz-barazkiak protagonista izango dira hilaren 7ko EKOmerkatuan

Iruñeko Autobus Geltoki zaharrean antolatuko den EKOmerkatuaren edizio berriak izotz-barazkietan jarriko die arreta. Horrela, aza, brokolia, kardua eta aza gorria erosi ahalko dira. Honekin batera, barazki hauen prestaketari buruzko tailerra izango da Nishime institutuko Almudena Monteroren eskutik.

EKOmerkatuaren aurreko edizio bat. (CPAEN-NNPEK)

Larunbat honetan, urtarrilaren 7an, EKOmerkatuak neguko barazki ezagunei eskainiko die eguna Iruñeko Autobus Geltoki zaharrean, udazken/negu garaian aire zabalean hazi diren berdurei, hala nola aza, brokolia, kardua eta aza gorria. Gainera, tailer bat antolatu da neguko barazkien propietateak ezagutzeko eta nola prestatzen ikasteko 12:00etan Nishime Institutu Makrobiotikoko Almudena Monterorekin.

Larunbat honetan EKOmerkatuak izotz-barazkien aniztasun eta aberastasun handia erakutsi nahi du, horiek izango baitira hilabete honetako protagonistak. Gainera, hilero bezala, EKOmerkatua aukera bat da Nafarroako elikagai ekologikoak erosteko, freskoak, sasoikoak eta zuzenean ekoizleengandik. Horrela, edizio honetan, hamalau ekoizle hartuko ditu EKOmerkatuak: Imotz bailarako, Sakanako, Lizarraldeko eta Baztango gaztak, Beriaingo pasta, Lizarraldeko olioa eta garagardoak, Izurzu eta Arbeizako eztia, Artzibarko ogia, Faltzesko sagarrak, Imotzeko arrautzak, Munarrizko patata eta lekaleak eta Erriberako sasoiko barazkiak izango ditu.

Neguko barazkiak
Caparrosoko El Puente Viejok aza, brokolia, azalorea, aza gorria, kardua eta Bruselako azak ekarriko ditu. Silvia Moreno eta Asier Iribarrenek osatzen dute El Puente Viejo, barazki eta fruta ekologikoa landatzen eta zuzenean saltzen duen familia-enpresa txikia. Baratzeak Caparroson daude, Aragoi ibaiak ureztatuta, barazkiak hazteko leku ezin hobean daude.

Barazki askoren garapenean, negua erresistentzia garaia da, garai gogorrak jasateko garaia, haien helburua lortzeko garai hobeen zain: Loratzea eta haziak ematea, espeziea iraunarazteko eta barreiatzeko.

Negu gogorrari eusteko, barazkiek baldintza klimatiko gogorretara egokitzeko substantziak sintetizatzen dituzte, batez ere izotzetara. Zuntzak hausten dituzte eta substantzia plastikoagoak eta gelatinosoagoak sortzen dituzte. Neguari eusteko estrategien parte dira, eta horrek guztiak eragiten du testura krokanteagoa, finagoa eta krematsuagoa izatea. Zapore kontzentratuagoa eta dotoreagoa du, usaintsuagoa eta ez hain garratza. Pigmentu antioxidatzaile gehiagorekin. Ondorioz, kalitate organoleptiko handiagoa eta osasungarriagoak dira.

Neguko barazkien tailerra
Larunbat goizerako tailer bat antolatu da 12:00etan neguko barazkien inguruan, haien propietateei eta horiek prestatzeko moduari buruz. Nishime Institutu Makrobiotikoko Almudena Monterok emango du barazki preziatu hauen ezaugarriez hitz egiteko tailerra. Tailerra doakoa da, cpaen@cpaen.org helbidean izena eman ondoren.