Bidaiari

Algak, gastronomiarako eta ozeanoaren birsorkuntzarako funtsezko elikagaia

Lorna Muñozek, Angelita Erikessenek eta Tamara Singer-ek ogibide eta pasio bat partekatzen dute: algen laborantzarena eta sukaldaritzarena. Algak gure itsasoen birsorkuntzarena ere funtsezko elikagaia dira, orainaldi eta etorkizunari begira.

Zientzialariek algek elikadurarako eta planetarako dituzten onura anitzak azaldu dituzte.
Zientzialariek algek elikadurarako eta planetarako dituzten onura anitzak azaldu dituzte. (GETTY)

Algak produktu «jasangarriak dira, ez dute ureztatzerik, pestizidarik edo ongarririk behar, eta planetako elikagairik nutritiboetariko bat da». Horrela definitzen ditu itsas landare horiek Tamara Singer-ek, Lofoten Seaweed-eko (Lofoten, Norvegia) Angelita Erikessenekin batera sortu zuenak. Enpresa horrek ingurumen-kontzientzia du, eta bertatik elikatzen eta «mundua aldatzen» saiatzen dira.

Izan ere, ez da soilik mundu osoko sukalde profesional eta etxekoetan dagoen produktu bat, baizik eta biologo eta itsas zientzialarien jomugan bihurtu da, fotosintesi oxigenikoa egiteko gai baitira, prozesu honetan karbono dioxidoa (CO2) kontsumitzea eta oxigenoa (O2) subproduzitzea eragiten duena.

Itsasoen Topaketa

Hala defendatu zuten Singerrek eta Erikessenek Itsasoen Topaketa kongresuaren aurreko edizioan. Bertan azaldu zutenez, Norvegiako kostaldeak bainatzen dituen «lorategi ozeaniko» horretatik eta bertan dauden 500 alga espezieetatik zazpi alga mota biltzen dituzte eskuz, eta produktu berritzaile bihurtzen dituzte (perlak, esaterako), mundu osoko mahaietan kontsumi daitezen, Michelin izarrak dituzten jatetxeetakoak barne.

«Jendeari algetan pentsatzeko duen modua aldatu nahi diogu, lorategi botaniko handi bat izatea bezalakoa baita. Norvegian, duela urte asko bikingoek alga erabiltzen zuten dietan, lurrak konkistatzeko eta eskorbutoa saihesteko», adierazi du Erikessenek, bakailaoaren arrantza proiektu honekin bat egiteko utzi zuen aita arrantzale baten alabak.

Hori bai, Lofoten Seeweden benetako bultzatzailea Singerren ama izan zen. Japoniar honek, norvegiar algak probatu ondoren, oniritzia eta bedeinkapena eman zituen enpresa hau oinez hasi eta iritsi diren tokiraino iristeko: urtean tona bat alga bildu eta kontsumorako eraldatu.

Eta munduko beste izkinan, Txileko Chiloe artxipelagoan, Lorna Muñoz sukaldariak bere ‘Travesía’ jatetxean (Castro herrian) lan egiten du, hainbat aldaerarekin, hala nola cochayuyo, mineral eta oligoelementuetan aberatsa den alga, bereziki magnesio eta kaltzioan.

«Algen bidez, beste leku batzuetarako elikagai-iturri izango liratekeen jakiak izan genitzake», dio Muñozek bere despentsaren zati horri buruz. Bertan, beste barietate batzuk daude, hala nola alga itsaskia, eskualde horretako bertako itsaskiekin egindako platerak («picorocos», itsas txoritxoak ere deituak) ondu, lagundu eta nabarmentzen dituena.

Eta urte osoan egiten du, eskualde honetan keztatzea baita teknika nagusia, eta, horren ondorioz, algak urte osoan zehar kontserbatzen dira, baita hainbat urtetan ere.

Gaur egun, uretako munduan 12.000 alga espezie inguru daude, eta horiek landatzea jada ekonomia urdina deritzonaren zati garrantzitsua da, itsasoaren inguruan sortzen den guztia.