GAUR8
Gaur X urte

Maradonaren eskua Jainkoarena bihurtu zen gaur dela 38 urte

1986ko ekainaren 22an Maradonak ‘Jainkoaren Eskua’ ezizenez ezagututako gol polemikoa sartu zuen Ingalaterraren aurka. Tentsio handiko partida zen, lau urte lehenago Malvinetako Gerra izan baitzen. Argentina 1986ko munduko futbol txapelketa hori irabazi zuen.

Maradona gola ospatzen.
Maradona gola ospatzen. (JABARI PUBLIKOA)

Duela 38 urte, 1986ko ekainaren 22an, futbolaren historiako unerik enblematiko eta eztabaidagarrienetako baten lekuko izan ziren kirolzaleek: ‘Jainkoaren Eskua’. Munduko Kopako final-laurdenetako partidan, Mexiko Hiriko Azteca Estadioan jokatutakoa, Diego Armando Maradona belaunaldiz belaunaldi gogoratuko den jokaldi bateko protagonista izan zen.

Argentinak eta Alemaniak elkarren aurka jokatzen zuten zelaian. Balio sentimental handiko norgehiagoka zen, lau urte lehenago Malvinetako Gerra izan baitzen.

Bigarren zatia hasi eta sei minutura, markagailua 0-0ko zela, Maradonak salto egin zuen ingelesen arean baloi bat errematatzeko asmoz. Peter Shilton atezaina lehenago helduko zenez, argentinarrak, oso azkar, ezker eskua erabili zuen pilota jo eta sare barrura bidaltzeko. Arbitroak, Ali Bin Nasser tunisiarrak, gola baliozkotu zuen. Jokalari ingelesak protesta egin zuten.

Maradonak, ondorengo prentsaurreko batean, esaldi famatuarekin deskribatu zuen gola: «Pixka bat nire buruarekin eta pixka bat Jainkoaren eskuarekin izan zen».

Gol polemiko hori sartu eta minutu gutxira, Maradonak beste gol bat sartu zuen, oraingoan maisulan eztabaidaezina. Bost jokalari ingeles eta atezaina saihestu zituen ‘Mendeko Gola’ bezala ezagutuko zena sartzeko. Bi gol hauekin, Argentinak 2-1 irabazi zion Ingalaterrari, finalerdietara joanez eta Munduko Kopa irabaziz.

Bi gol hauekin, Argentinak 2-1 irabazi zion Ingalaterrari, finalerdietara pasatuz. Azkenean, munduko txapelketa hori irabazi zuen.