Urtero 2,67 milioi tona kafe kontsumitzen dira Europako Batasunean eta hondakin kopuru handiak sortzen dira, hala nola kafe-hondarrak edo kapsulak. Bestalde, abeltzaintza sektoreak, gaur egun soja-irinaren edo zerealaren merkatuaren mende dagoenak, osagai berri jasangarriagoak behar ditu bere dietetan, etorkizunean jasangarritasuna bermatzeko.
Testuinguru horretan sortu da Life-ECOFFEED, AZTI zentro teknologikoak koordinatzen duen ekonomia zirkularreko proiektua eta HORECA sektorean (hotelak, jatetxeak eta kafetegiak) sortzen den kafe-hondarrei balioa ematea helburu duena, esnetarako behi-azienden eta ardi-azienden dietetan osagai alternatibo gisa.
Ekonomia zirkularreko ekimen honen helburua da konponbide berritzaile eta jasangarri bat garatzea, erakustea eta ezartzea eskala errealean, kafe-hondarrak berreskuratzeko, animaliak elikatzeko osagai gisa berrerabiliz.
«Ostalaritzan sortzen den kafe-hondarrei balioa eman nahi diogu, animaliak elikatzeko egokia delako. Hala ere, gaur egun ezin da gauza bera egin etxean sortzen diren azpiproduktuekin; izan ere, gaur egun, ez dituzte beharrezko higiene baldintzak betetzen eta udal-hondakin solido gisa kudeatzen dira», azaldu du David San Martin AZTIko elikadura-kate eraginkor eta jasangarrian aditua eta proiektuaren arduradunak.
San Martinen esanetan, ekimen horrek lagunduko du, alde batetik, hondakin organikoek ingurumenean dituzten ingurumen inpaktuak minimizatzen, kasu honetan kafe-hondarrak, eta, bestetik, baliabideak modu eraginkorragoan erabiltzen, abeltzaintza-sektoreari lehengai jasangarriago berri bat eskaintzen baitzaio.
Horri guztiari esker, gainera, klima aldaketaren erantzule diren berotegi-efektuko gasak murriztuko dira.
«Kafe kilogramo bakoitza 2 kg SCG (kafe-hondarrak ingelesez) hezea da. Gainera, kontsumitutako kafe horren zatirik handiena zabortegietan errausten edo botatzen da, eta horrek eragin handia du ingurumenean», gaineratu du San Martinek.
Erronka nagusiak
Irailean abiatu zen proiektuaren erronka nagusiak honako hauek dira: sistema logistiko eraginkor eta seguru bat definitzea, maila higienikoan, Horeca sektoreko kafe-hondarrak biltzeko, eta kafe-hondarrak egokitzea, osagai seguru eta osasungarri gisa, esnea ekoizten duten behientzako eta ardientzako pentsuak egiteko.
«Nutrizio-eraginkortasuneko aurretiazko probetan, kafe-hondarra barne hartzen duten dieta esperimentalekin (%10eko inklusiora arte) ez da alde nabarmenik aurkitu elikadura-tasan edo animalien portaeran, ez eta ekoitzitako esnearen koipe kopuruan edo edukian ere», ondorioztatu du AZTIko ikertzaileak.
Life-ECOFFEED ekimena Europako Life Environment and Resource Efficiency programak finantzatuko du %55ean. 2024ko martxoan amaituko da, eta AZTI izango du buru, elikagaien azpiproduktuen koordinatzaile eta balorizazioan aditu gisa.
Partzuergoko kide dira, halaber, Neiker nekazaritza ikerketetan espezializatutako zentroa; Riera Nadeu hornitzaile teknologikoa; Ecogras azpiproduktuak kudeatzen dituen enpresa; Euskovazza Lavazza kafearen Euskadiko hornitzailea; Behialde esnetarako behien abeltzaintza-ustiategia; eta Uaga, Arabako nekazaritza eta abeltzaintza sektorea ordezkatzen duen Nekazaritzako Lanbide Antolakuntza.