Irlandako haitzulo batean aurkitutako 4.000 urteko bi hortzek dietan izandako aldaketek gizakien osasunean duten eragin «neurrigabea» agerian utzi dute, ahoko mikroorganismoen dibertsitatea gure arbasoekiko galdu izanaren ebidentziekin.
Hortzeria horretan zeuden mikroorganismoei esker, azken aldiko aldaketa kulturalek (azukrearen kontsumoa eta industrializazioa, besteak beste) ahoko osasunean izan duten eragina ebaluatu ahal izan da, asteazken honetan ‘Molecular Biology and Evolution’ aldizkari zientifikoan argitaratutako ikerketa baten arabera.
Gainera, hortzetako batean bakterio mota bat egoteak –txantxarrarekin lotutako 'S. Mutans' bakterioa– ikertzaileak harritu zituen, Lara Cassidy Dublingo Trinity Collegeko irakasle eta ikerketaren egileak aitortu duen bezala, gaixotasun hori K.a. 1500. urtetik aurrera nagusitu baitzen.
'S. mutans' -ekin batera, hortzoiei eragiten dien beste bakterio baten bi genoma aurkitu zituzten: 'T. forsythia' izenekoa, euren artean desberdintasun «zabalak» zituztenak. Horrek antzinako gizakiek ahoko mikrobioma desberdinagoak zituztenaren hipotesia bermatzen du. «Interesgarria da biodibertsitatearen galera batek aho-hortzen ingurunean eta giza osasunean eragin negatiboak izan ditzakeelako», azaldu du Iseult Jackson ikerketa eta doktoregaiak.
Aurkikuntzari esker, garai hartako aho-osasunaren ideia bat egin ahal izan da, hortzetako batek «mikrobiomaren disbiosiaren» ebidentziak erakusten baitzituen, hau da, giza organismo bateko zelulen eta bertan bizi diren bakterioen arteko «oreka galtzearen» ebidentziak.