NAIZ

Hegaluzearen kanpaina aurtengo kuotaren %53,5arekin iritsi da erdialdera

Gipuzkoako Baxurako Arrantzako Ekoizleen Elkarteak jakinarazi duenez, 18.100 tona iparraldeko hegaluze kontsumitu da dagoeneko, 2022rako esleitutako kuotaren %53,50. Azken bi urteetan garai honetan itxi ziren kanpainak.

Getarian hegaluzea kaxetan sartzen. (Gorka RUBIO/FOKU)
Getarian hegaluzea kaxetan sartzen. (Gorka RUBIO/FOKU)

Baxurako iparraldeko bonitoaren kanpaina aurtengo kuotaren %53,5arekin iritsi da erdialdera, guztira 18.100 tona kontsumituta, Kofradiak, Gipuzkoako Baxurako Arrantzako Ekoizleen Elkarteak, jakitera eman duenez. Ohar baten bidez Kofradiak jakinarazi duenez, astelehen honetan eta astearte honetan Hondarribiko, Pasaiako, Getariako, Ondarroako eta Bermeoko lonjetan egindako salmentekin, «2022rako esleitutako kuotaren %53,50 kontsumitu da dagoeneko», eta, azken bi kanpainekin alderatuta, «aurtengoa pausatuagoa izaten ari da, harrapaketa ez hain bortitzekin eta banatuago».

«Kuotaren %50 gainditu den aste honetan, iaz arrantzaldia ixtea erabaki zen aste bera da», gogorarazi du. Ildo horretan, irailean baxurako hegaluzea ere izango dela aurreikusi du.

Kofradiatik adierazi dutenez, baxurako euskal arrantzaleek azpimarratu dute aurtengo kanpaina «hegaluzearen arrantzaldiaren normaltasunera gehiago hurbiltzen dela, azken bi kanpainak (abuztuaren erdialdean itxi zirenak) benetan biziak eta laburregiak izan baitziren». Zentzu horretan, hegaluzearen kuota banatzeak sektoreari «asko lagunduko liokeela» adierazi dute, «baina hegaluzearen sarrera geldoagoak azken kanpainetan baino batez besteko prezio altuagoak lortzea ahalbidetzen duela» ere onartu dute.

Halaber, 2022rako kuota «historikoa» dela azpimarratu dute, «inoiz ez baita hain kuota handia izan, eta, gainera, jasangarritasunaren MSC zigilua du, eta horrek erakusten du hegaluzearen stockaren osasuna ona dela».

Gainera, adierazi dutenez, baxurako arrantzaleak «hegaluzea arrantzatzen ari dira Kantauri itsasoko hainbat eremutan, eta ontzidiaren zatirik handiena kostaldetik oso urrun ez dagoenez, marea motzagoak egin eta aparteko kalitateko arraina ekar dezakete». Kofradiak gogorarazi duenez, «baxurako hegaluzea erraz identifika daiteke arrandegietan, Eusko Label etiketari esker». Etiketa horrek «produktuaren kalitatea bermatzen du, bai eta produktuaren trazabilitatea eta arrantzategien eta itsas baliabideen iraunkortasuna ere», azpimarratu dute.