NAIZ

Erronkariko Gaztaren 40. urteurrena ospatzeko ekitaldi herrikoia egin dute Burgin

Ekimen herrikoi baten bidez, Erronkariko Gazta Jatorri Deitura Babestuaren baitan lanean aritzen diren guztiak omendu dituzte gaur ostiralean, gazta egiteko beharrezkoa den esnea ekoizten dituztenetik hasita, jatorri-izendapena sustatzen dutenetara.

Erronkariko gazta.
Erronkariko gazta.

Erronkariko Gazta Jatorri Deitura Babestuak bere 40. urteurrena ospatu du gaur ostiralean Burgin, kalitatezko produktu honen nazioarteko ibilbide luzean lagundu duten pertsona eta erakundeen ahalegina aintzatesteko ekitaldi herrikoi batekin.

Itziar Gómez Nafarroako Landa Garapeneko eta Ingurumeneko kontseilariak esan du Erronkariko Gaztaren inguruan badagoela bizimodu bat, elkartruke sozio-kulturala egiten duena eta lurraldeari biztanleria finkatzen diona.

Ekitaldian, omenaldia egin zaie nazioartean aitortutako kalitate-ibilbide luzean lagundu duten pertsona eta erakunde guztiei.

Horrez gain, Gomezek Erronkariko Gazta zoriondu du urteurrenarengatik, eta nabarmendu du horren inguruan artzaintzan, ekoizpenean, elaborazioan eta erakundeetan aritzen diren pertsona guztien lana.

Gomezek adierazi duenez, gaur egun 14 marka daude baimenduta Erronkariko Gazta Jatorri Deitura Babestuan, eta horrek Nafarroako ipar-ekialdeko haranen aktibo ekonomiko nagusietako bat bihurtzen du. Era berean, azpimarratu du Erronkariko Gaztaren inguruan badagoela bizitzeko modu bat, elkartruke soziokulturala egiten duena eta lurraldeari biztanleria finkatzen diona.

Historia eta sukaldaritza

Lorenzo Sarratea Gazta Erronkariko presidenteak berretsi du datorren hamarkadan Jatorri Deitura Babestuak bermatu beharko duen erronketako bat belaunaldien arteko ordezkapena dela. «Gure sektorearen eta Orientazio Departamentuaren etorkizuna dira, baina baita gure baserri eta herrientzat, kulturarentzat eta ingurumenarentzat ere», esan du.

40. urteurrenaren ospakizuna Fernando Hualde historialari eta kazetari erronkariarrak gidatu du, Pirinioetako altxor honen historia ezagutzeko. Era berean, Helena Calvo Burgiko alkateak eta Alex Mugica sukaldariak hitz egin dute, eta kalitatezko produktu hau menu gastronomikoetan egotea defendatu dute, Erronkariko Gaztaren aipamen zehatza eginez.

Omenaldi publikoan, bereziki aitortu da Nafarroako ardi-sektorearen ahalegina, gazta hau egin ahal izateko behar den kalitatezko esnea ekoizten duelako.

Nafarroako Gobernuaren aipamena

Lorenzo Sarrateak (Elizondo, 1969) laster jasoko du Nafarroako Gobernuak ematen duen Karlos III.a noblearen gurutzea, bere jarduerarekin Foru Komunitatearen garapenean eta prestigioan  aguntzeagatik. Sarratea Erronkariko Gazta Jatorri Deitura Babestuko Kontseilu Arautzaileko lehendakaria da, eta saria sektorean lanean aritzen diren guztien izenean jasoko du.

Gaurko ekitaldian gogorarazi da, gainera, Erronkaria izan zela ziurtagiri hori lortu zuen Estatuko lehen gazta, Erronkari Haranetik hala izan zedin lan egin zutenen ahaleginari esker.