NAIZ

Laborategiko kafea sortu dute, ekoizpen jasangarriagoa ahalbidetzeko

Finlandiako VTT laborategiko zientzialariek kafea modu jasangarriagoan fabrikatzea ahalbidetzen duen teknika berri bat amaitu dute. Nekazaritza zelularraren bitartez, kafe zelulak ekoiztu dituzte biorreaktore batean.

Laborategiko kafea sortu du VTT laborategi finlandiarrak. (Alessandro RAMPAZZO / AFP)
Laborategiko kafea sortu du VTT laborategi finlandiarrak. (Alessandro RAMPAZZO / AFP)

Finlandiako zientzialariek kafe zelulak ekoiztu dituzte biorreaktore batean nekazaritza zelularraren bidez. Berrikuntzak kafe-ekoizpena jasangarriagoa izan dadin lagun dezakeela uste dute. VTT Technical Research Centre of Finland-en arabera, aurkikuntza berriaren lehen loteek ohiko kafearen usaina eta zaporea dute.

Gero eta eskari handiagoarekin eta kafe tradizionalarekin lotutako jasangarritasun erronka ugarirekin, kafea ekoizteko modu alternatiboen premia dago. Kafe eskari handia dagoenez, azalera handiagoa behar da behar adina kafe ale ekoizteko, eta horrek baso soiltzera eramaten du, bereziki oihan tropikaleko eremuetan.

VTT landare zelulen bidezko kafe ekoizpena garatzen ari da Finlandiako bere laborategian. Prozesuan, ingurune nutritiboz betetako bioerreaktoreetan flotatzen duten kultibo zelularrak animalia eta landare jatorriko hainbat produktu ekoizteko erabiltzen dira.

«VTTn, proiektu hau gure ahalegin orokorraren parte izan da, ohiko moduan nekazaritzak ekoizten dituen eguneroko eta familiako oinarrizko produktuen ekoizpen bioteknologikoa garatzeko. Horretarako, mikrobioak eta landare zelulak erabiltzen ditugu, besteak beste», dio Heiko Rischer ikerketa taldeko buruak ohar batean.

Prozedura osoan zehar, landare bioteknologiaren, kimikaren eta elikagaien zientziaren arloetako hainbat diziplina eta adituk parte hartu behar izan zuten.