bidaiari - bidaia aldizkaria

Idiazabalgo denboraldia Iruñean hasi da, lehen gazta moztuta

Carlos Berisa sukaldariak denboraldiko lehen Idiazabal Gazta Napardi elkartean moztu zuen, Gaztaren Jatorrizko Izendapenak babesten du neta haren Kontseilu Arautzaile antolatutako ohiko ekitaldian.

Artzainen, egileen, saltzaileen, zaharberritzaileen eta kate osoan inplikatutako pertsonen ordezkaritza handi baten aurrean egin zuten zeremonia. (Jon URBE | FOKU)

Napardi elkarte gastronomikoa denboraldiko lehen Idiazabal gazta moztu eta dastatzeko agertokia izan zen aurten ere, eta ekitaldi horrekin ilusioz beteriko hilabeteak hasi dira hain mimoz sortu eta ondu duten produktuari irteera emateko, kontsumitzeko puntu ezin hobea lortu arte.

«Bikaina», esan zuen Carlos Berisa Events Hotelseko chef exekutiboak, denboraldiko Idiazabal Jatorri Deiturako lehen gazta moztu eta dastatzera gonbidatuta. Artzainen, egileen, saltzaileen, zaharberritzaileen eta kate osoan inplikatutako pertsonen ordezkaritza handi baten aurrean egin zuten zeremonia.

Kasu honetan, Idiazabal Gaztaren Jatorrizko Izendapenak babesten du, eta haren Kontseilu Arautzailea Felix Ajuriak zuzentzen du. Hark eskertu egin zuen produktu horren egungo unea, «kontsumitzaileak erantzuten duelako eta inoiz baino hobeto saltzen ari delako», baina egoera hori ez dator bat gaztagileek bizirik irauteko transmititzen dizkioten «zailtasunekin».

Administrazioaren konpromisoa

Horregatik, eta «Administrazioaren konpromisoa zalantzarik gabekoa» dela uste duen arren, lehen sektoreari «laguntzen jarraitzeko» eskatu zien ordezkariei.

Itziar Gomez Nafarroako Gobernuko Landa Garapeneko eta Ingurumeneko kontseilaria ere ekitaldian izan zen, eta azpimarratu zuen «tradizioa eta berrikuntza uztartzen dituen lan egiteko modu batekiko konpromisoa, bai eta lurraldearekiko errespetua eta atxikimendua ere, une bereziki zail batean».

«Ezbeharretara eta aldaketetara egokitzen dakizuen sektore bat zarete», baloratu zuen, bere ekintzailetzagatik ez ezik, bere jarduerarekin ekartzen duten onura komunagatik ere jarraitzera animatzeko, «garrantzitsua baita biztanleria finkatzen jarraitzeko eta gure herriei bizitza eta jarduera ematen jarraitzeko», adierazi zuen Gomezek.

Ekoizpenari dagokionez, Segurako (Gipuzkoa) Ondarre gaztandegiko Eneko Goiburuk hartu zuen parte. Gaztandegi kategorian (Idiazabalgo Goiburu Gaztak) Abel Goibururekin batera saritu zuten artzain elaboratzaile gisa, eta mezu argia zabaldu zuen: «Eros dezazuela eta opari dezazuela Idiazabal, saltzen ari garelako eta zerbait egiten ari garelako jateko, baina kultura, paisaia eta tradizioak ere badira».

Unai Hualde Nafarroako Parlamentuko presidentea ere ekitaldian izan zen, eta bat etorri zen «lehen sektoreak ekonomia, ingurumen eta lurralde egituraketan duen funtsezko funtzioa» baloratzerakoan. Carmen Alba Iruñeko Merkataritza eta Turismo zinegotziak, berriz, «gure lurraldeko harribitxi gastronomikoa» goraipatu zuen: «Idiazabal gazta, garapen iraunkorraren eta lurraldearen eredu, ardi latxa bezalako arraza autoktonoari esker».