Garcia Basabe, Buckinghameko sukaldari bilbotarra eta baliabide urrikoen janari banatzailea
Duela 10 urte Bilbo jaioterria utzi eta Londresera joan zen Jose Luis Garcia Basabe sukaldaria. Buckingham jauregian egiten du lan, errege-familiarengandik gertu. Aisialdia, baina, Londreseko baliabide urriko pertsonei laguntzen ematen du, janaria banatuz.
Jose Luis García Basabe sukaldari bilbotarra Londresen bi errealitate kontrajarri bizi dituen euskal sukaldaria da. Buckingham Jauregian egiten duen lanak luxutik gertu jartzen du, eta, bere aisialdian, bere Gobernuz Kanpoko Erakundearekin, baliabide gutxi dituztenentzako janaria bilatzen du hiriburu britainiarrean.
44 urteko bilbotar hau Buckinghameko militarren mantenuaz arduratzen da. «Nik ezin dut errege-familiaren janaria manipulatu, kutsa baitezakegu. Chef pribatu bat dute. Jauregian erregetzaren maila bat beherago daudenekin gaude», azaldu dio Garcia Basabek AFP agentziari.
«Erregina zena birritan baino ez nuen ikusi, kotxez zihoala. Gertutik ikusi dut Meghan», dio sukaldariak, orain Kalifornian bizi den Henry printzearen emazteari erreferentzia eginez. «Kapela handi bat zeraman eta ez nuen ezagutu. Familiako norbait izan behar du! pentsatu nuen», gehitu du.
2020an, Buckinghamen sartu eta urtebetera, OCA Community Kitchen (OCA Sukaldaritza Komunitarioa) GKE-a sortu zuen. García Basabek OCA deitzea erabaki zuen, Andeetako herrialdeetan landatzen den izen bereko tuberkuluari erreferentzia eginez, patataren osagarri eta ordezko gisa.
«Oso gauza polita izan zen. Gauetik goizera jaio zen. Pandemian, diabetikoa naizenez eta pertsona zaurgarria nintzenez, etxera bidali ninduten Buckinghametik. Aspertu egiten nintzen, eta Londreseko erakunde latinoamerikarrekin kolaboratzen dudanez, eliza batetik deitu zidaten beharra zuen jendeari janaria eman ziezaioketen mezua pasatzeko», adierazi du.
«Bat-batean 300 edo 400 laguneko ilarak zeuden janari bila. Beharraz konturatu nintzen eta zerbait egin behar zela pentsatu nuen», gaineratu du.
Bilbon sukaldaritza ikasi eta jatetxe eta hoteletan lan egin ondoren, duela hamar urte Londresera joan zen bizitzera. Han jatetxeetan hasi zen, egun batean Buckinghameko sukaldeetan lanpostu bat agertu zen arte. «Eskaintza zertarako zen esan gabe atera zen. Non lan egingo nuen imajinatu gabe aurkeztu nuen hautagaitza. Lehenengo elkarrizketan ohartarazten dizute oso lan gogorra dela, pertsona askorentzat», azaltzen du.
Hainbat selekzio eta aste batzuk zain egon ondoren, azken testa iritsi zen, Buckingham Jauregian. Han jakin zuen non lan egingo zuen. «Azken proba telebistako saio batean bazina bezala zen, hiru lehiakide eta hiru epaimahairekin», gogoratzen du Garcia Basabek, eta ez zutela aukeratuko pentsatu zuen.
«Jokabide onaren ziurtagiri guztiak eskatu zizkidaten, bai Erresuma Batuan, bai nazioartean. Trafiko-isun soil batekin ez zara pasatzen», adierazi du. Eta duela lau urtetik britaniar erregetzaren egoitzan lan egiten du.
116.000 familia
Batzuetan, jauregiko ekitaldietarako lan egitera deitzen dute, Elizabeth II.a erreginaren azken urtebetetzeetako bat bezala, bere hileta eta bere seme Charles III.aren koroatzea, «non 3.000 lagunentzako kozinatu zen».
GKE-arekin banaketak egiteko, Latinoamerikako komunitatetik etorritako ehun boluntario baino gehiagoren laguntza du. «Latinoamerikarrak dira hemen behar handiena dutenak. Beste herritar batzuek laguntza gehiago dituzte», azaldu du Garcia Basabek.
Janaria supermerkatuetako dohaintzetatik dator. Sukaldariak entregetarako lokalak uzten dituzten erakundeen laguntza ere badu, eta dohaintzen mende dago gastuei aurre egiteko.
Garcia Basabek 135 tona janari ere bidali zituen Ukrainara. «116.000 familiari janaria banatu diegu Ukraina eta Londres artean», laburbildu du sukaldariak, eta bere laguntza-lanarekin Buckinghamen egindako lanarekin baino gauzatuago sentitzen dela aitortu.