INFO

Gurpil gaineko sukaldea Vatikanoko Done Petri plazan, etxerik gabekoentzat

Etxerik gabeko pertsonentzako jantoki askok ateak itxi behar izan zituzten pandemiarekin batera eta kalean bizi den jendea zaurgarri gelditu zen, jateko ezer gabe. Hala, Prottego Arca fundazioak ‘food truck’-ak euren zerbitzuetara jartzea erabaki zuen, pertsona horiei laguntzeko asmoz.

Astelehenean jarri zuten martxan «jatetxe ibiltariaren» proiektua Vatikanon. (PROTTEGO ARCA)

Gauero, Vatikanoko Done Petri plaza inguruan, etxerik gabeko dozenaka pertsona atseden hartzeko eta lo egiteko leku baten bila ibiltzen dira, batzuetan ahora ezer eraman ezinik, baina, aste honetatik aurrera, metro gutxira aparkatutako bazkari-kamioneta batek afari beroak eta gosariak eskaintzen dizkie behar duten guztiei.

Eguzkia sartzen denean, Done Petriko «ikusezinak», goizean turistei lekua utziz desagertzen diren etxerik gabeko pertsonak, plazako zokoak okupatzen dituzte berriro eta pixkanaka berritasun horretara hurbiltzen dira: janari beroa eskaintzen dien kamioneta bat.

Progetto Arca fundazioari esker, Italiako hainbat hiritan arrakasta izan duen ekimen hau Erromara iritsi da, Done Petri inguruan eta Erromako Cassia auzoan kalean bizi diren pertsonentzako ‘food truck’ batekin.

Prottego Arcako kideak, janaria banatzen. (Prottego Arca)

Astelehen gauean ia berrogeita hamar lagun jarri ziren ilaran pasta bero plater bat, barazki zopa bat eta txokolate tarta zati bat jasotzeko, gaurko gosariaz gain: gailetak, marmelada eta zukua. Dena prest berehala kamionetaren sukaldean, banakako errazioetan zerbitzatua eta nahi duten lekura eraman daitezkeenak.

Gainera, inguruan lo egiten duten etxerik gabeko pertsonek txanoa, eskularruak, kamiseta termikoa, xaboia eta eskuoihal hezeak zituen poltsa bat jaso zuten.

Done Petrin behar duten pertsonentzako hainbat aterpetxe dauden arren –azkena adibidez, Frantzisko aita santuaren ekimenez irekia Vatikanoaren jabetzakoak ziren jauregietako batean–, horietako askok nahiago dute kalean lo egiten jarraitu, aldean daramatzaten ondasun apurrak ez galtzeko edo bertan behera utzi behar ez izateko.

Pandemiaren ondorio

Proiektu hau iaz sortu zen pandemiaren garaian, jantoki sozial asko ixtera behartu zituztelako murrizketen ondorioz, eta sukalde mugikor hauek asmatu zituzte, etxerik gabekoei janari beroak eskaintzen jarraitzeko aukera ematen zutenak, baina urruntze neurriak errespetatuz.

«Egun batetik bestera, kaleko jendea bakarrik aurkitu zen, ezagutzen zuten eta bizirauteko behar zuten laguntza-sarerik gabe. Egunak jan gabe zeramatzaten pertsonak aurkitu genituen», azaldu zuen Alberto Sinigallia Progetto Arcako presidenteak, ekimenaren aurkezpenean.

«Horregatik ez ginen gure etxeetan giltzapetu, laguntzeko zerbait asmatu behar genuen. Beraz, gurpilak jarri genituen sukaldean: etxerik gabekoek ezin zuten jantoki sozial batera joan, beraz, gu haiengana joan ginen», gaineratu zuen.

Hainbat ekitalditan oso ezagunak diren ‘food truck’ horiek premia handiena dutenen zerbitzura daude orain, eta «elikadura osasuntsua eta orekatua eskaintzen dute kantitateari eta kalitateari dagokienez», fundaziotik adierazi dutenez.

Boluntarioek azaldu dutenez, sukalde mugikorrek zerbitzu ordenatua eskaintzen dute, jendetzarik gabekoa, eta zaurgarritasun handieneko kasuak kontrolatzeko aukera ematen die; izan ere, eguneroko harremanarekin konfiantza sortu daiteke dauden pertsonekin, eta, ondoren, inguruko zerbitzuetara bideratzen dira, harrera egiteko eta gizarteratzeko bideak ezarriz.