Bartzelonako Unibertsitate Autonomoko Ingurumen Zientzia eta Teknologiaren (ICTA-UAB) Institutuko ikertzaileak, Gironako Ikerketa Biomedikoaren Institutukoekin (Idibgi) batera, azterlan batean zehaztu dute elikagai eta edari ultraprozesatu gehiago kontsumitzen dituzten nerabeek zailtasun handiagoak dituztela beren osasun mentalarekin lotuta.
Lan horretan –Medikuntza Fakultateak, UABko Neurozientzien Institutuak eta Bartzelonako Osasun Publikoko Agentziak ere parte-hartzearekin–, 13 eta 18 urte bitarteko 500 nerabe ingururen ohiturak aztertzen ditu, unibertsitateak ohar batean jakinarazi duenez.
Ikerketak lotura zuzena erakusten du elikagai eta edari ultraprozesatu asko kontsumitzearen, haserre emozionalaren eta jokabide arazoen artean, bai eta azterketan parte hartu zuten nerabeek erakutsitako aldarte baxuarekin ere.
Batez besteko kontsumoa 7,7 elikagai ultraprozesatukoa da: gehienek hestebeteak, galletak eta haragi prozesatuak (%50-60) kontsumitzen dituzte; txokolatezko produktuak, aperitiboak, txokolatezko edariak eta saltsak (%40-50); eta zaporetako jogurtak, ogi prozesatuak, opilak, zereal azukredunak, freskagarriak, ontziratutako fruta-zukuak eta prozesatutako patata frijituak (%30-40).
Fruta eta barazkien kontsumoari dagokionez, nerabeek adierazi dute egunean batez beste 1,93 errazio kontsumitzen dituztela, gomendatutako bost errazioetatik «oso urrun», eta astean batez beste 2,9 egunetan egiten dutela jarduera fisikoa.
Parte-hartzaileen %26,2k arazo psikosozialen bat du: %33,9k ondoez emozionala du, batez ere depresioa edo antsietatea; %9,5ek arreta arazoak; eta %3,9k, jokabide arazoak.