NAIZ

‘Elkano’ jatetxeko Aitor Arregi Basque Culinary Centerreko Patronatuko kide izendatu dute

Basque Culinary Centerreko Patronatuak ‘Elkano’ jatetxeko Aitor Arregi erakundera batzea onartu du, bere esperientziaren bidez «ikuspegi holistikoa indartzeko eta euskal gastronomiaren ikuspegi berri bat emateko».

Aitor Arregi, ‘Elkano’ jatetxeko sukaldaria.
Aitor Arregi, ‘Elkano’ jatetxeko sukaldaria. (BASQUE CULINARY CENTER)

Basque Culinary Centerreko Patronatuak ostegun honetan ospatu du sei hilabetean behin egiten duen bilera. 2024ko lehen urte erdiaren balantze positiboa egin du Patronatuak eta, ekitaldiaren amaieran, ‘Elkano’ jatetxeko Aitor Arregi erakundera batzea onartu da, azaldu dutenez, «ikuspegi holistikoa indartzeko eta euskal gastronomiaren ikuspegi berri bat emateko» bere esperientziaren bitartez.

Euskal gastronomiako erreferentziako figuretako bat da Aitor Arregi, eta Elkanon (Getarian) egindako lana Michelin izar batekin eta 28. zenbakiarekin aintzatetsi dute 2024an plazaratu berri den The World’s 50 Best Restaurants zerrendan.

Arregiren lanaren ezaugarri nagusiak «ezagutza sakona eta produktuarekiko, pertsonekiko eta ingurunearekiko errespetua» direla nabarmendu dute BCCtik, baita gastronomiaz duen ikuspegia tokiko artisau, arrantzale eta hornitzaileekin duen harreman zuzenean hasten dela ere.

«Hiru belaunalditan transmititutako balio horiek Elkanon gauzatzen dira, non bikaintasunean eta errespetuan oinarritutako proposamen gastronomikoa eskaintzeko lehengaia ulertzea haien nortasun-ezaugarria baita», adierazi dute. Arregik BCCri «begirada berri bat» emango diola uste dute.

Bere aldetik, Arregi eskertua agertu da: «Eskertzen dut mahai honetan nire jatorria partekatzeko aukera izatea, itsas eta marinel-lurraldea. Espero dut behar bezala deskribatzea bai gure lurraren beharrak eta bai bertuteak, hau da, ura eta lurralde horren ezagutza, gure marinelengan pertsonifikatuta. Ondo defendatzea espero dut janzteko aukera ematen didaten kamiseta berri hau. Mila esker, Basque Culinary Center, aukera honengatik».

Ekimen estrategikoak

Horrez gain, bileran Basque Culinary Centerreko bi ekimen estrategikoren aurrerapenak ere aurkeztu dira. GOe-Gastronomy Open Ecosystem proiektuari dagokionez, zeinaren espazioa dagoeneko eraikitzen ari den, eraikitzeko eta martxan jartzeko epeez aritu dira. Bestetik, EDA Drinks & Wine Campusa, edarien sektorearen posizionamendua indartuko duen ekosistema berriaren proiektuaren planaren garapena aurkeztu da, «ardoari ez ezik, hari laguntzen dion ekoizpen-kate osoari ere talentua eta balio erantsia emanez, baita beste edari batzuei ere».

Era berean, sektorearen beharrei erantzuten dieten prestakuntza-programa berriak aurreratu dira. Programa horiek bi eremu berri horietan sartuko dira, eta berrikuntzan jarriko dute arreta, «jarduera sendotuz osasun-, jasangarritasun-, analisi sentsorial- eta digitalizazio-arloetan, ekintzailetzan, gastronomiaren eta elikaduraren etorkizuneko erronka handiei erantzuteko eta haiek mailakatzeko, eta unibertso likidoa esploratzeko, edariak ekoizteko katearen etapa guztietan erronkei aurre egiteko», zehaztu dute.

Basque Culinary Centerren egindako bileraren ondoren, Patronatuko kideek bazkari bat egin dute ‘Elkano’ jatetxean.

Patronatua Basque Culinary Center Fundazioaren organo gorena da, eta Euskal Herriko sukaldari ospetsuenek osatzen dute; besteak beste, hauek: Juan Mari eta Elena Arzak, Pedro Subijana, Martin Berasategi, Karlos Arguiñano, Eneko Atxa, Hilario Arbelaitz, Diego Guerrero eta Aitor Arregi. Horietaz gain, Jaurlaritza, Gipuzkoako Aldundia, Donostiako Udala, Azti-Tecnalia eta Mondragon Unibertsitatea ere badaude. Patronatuko kide dira, halaber, Eroski, Martiko, Covap, Mahou-San Miguel, Fagor eta AgroBank enpresak.