Bidaiari

Erronkari Gaztaren V. Eguna ekainaren 10ean iritsiko da dastaketa, azoka eta musikarekin

Jai gastronomiko izango da ekainaren 10a, eta Erronkari Gazta izango da protagonista nagusia. Programak publiko guztiarentzako jarduerak ere biltzen ditu, hala nola artzain txakurren ikuskizuna, herri bazkaria, azoka edota musikaz lagundutako pintxoen ibilbidea.

 Janaurreko orduan, eta dastaketarekin ahoa zabaldu ondoren, bisitariek herriko tabernetan zehar ibilbide bat egin ahal izango dute, Erronkari Gaztarekin berariaz egindako pintxoak eskaintzeko.
Janaurreko orduan, eta dastaketarekin ahoa zabaldu ondoren, bisitariek herriko tabernetan zehar ibilbide bat egin ahal izango dute, Erronkari Gaztarekin berariaz egindako pintxoak eskaintzeko. (ERRONKARI GAZTA EGUNA)

Programa biribila, Erronkari Gazta baten modukoa edo Pasapalabrako erroskoa bezalakoa. Horixe prestatzen ari da Pirinioetako herria ekainaren 10erako, larunbata, bosgarren ediziora heldu den festan.

Jai gastronomiko eguna izango da, eta Erronkari Gazta izango da protagonista nagusia. Dastaketa bat egongo da, eta produktua zuzenean nola egiten den erakutsiko da. Baina programak publiko guztiarentzako jarduerak ere biltzen ditu, hala nola artzain txakurren ikuskizuna, herri bazkaria (Nafarroako artzain eta arkume apurrekin),azoka, musikaz lagundutako pintxoen ibilbidea edo motozerrarekin egindako eskulturak.

Erronkari Gazta jaiko momentu goraipamenetariko bat 12etan izango da ohorezko mozketarekin, Orestes Barberok Pasapalabrako finalista buru dela. Berarekin, herriko bi ekoizle gaztek, Alba Ripodasek (abeltzaina eta gaztagilea) eta Bea Anautek (abeltzaina), emango diote hasiera jaiari. Eta ordubete geroago, Ibarreko hiru gaztagileri omenaldia egingo zaie beraien bizitza Erronkari bailako jaki on honi eskaini eta gero : Diego, Heli eta Marengo.

Arroitu Indarra fanfarreak bere musikaz girotuko ditu herriko kaleak, eta hainbat produkturen salmahaiz beteko dira herriko kaleak herriko azoka osatuz, goizeko 11etatik aurrera. Era berean, aukera egongo da Erronkari Gazta egiten ikasteko (modu tradizionalean), artilea nola lantzen den koltxoilari lanbide galduan eta artzainak ardiekin nola moldatzen diren ikusteko.

Janaurreko orduan, eta dastaketarekin ahoa zabaldu ondoren, bisitariek herriko tabernetan zehar ibilbide bat egin ahal izango dute, Erronkari Gaztarekin berariaz egindako pintxoak eskaintzeko. Bazkari herrikoiak bidea emango dio artzain-txakurren erakustaldiari eta musikari, Pancho Balbuena mariatxiaren eskutik, arratsaldeko 20: 00ak arte.

Pirinioetako benetako bizi-aukerei buruzko mahai-ingurua

Aldez aurretik, gainera, ostiralean, hilak 9, 19:00etan, Pirinioetako benetako bizi-aukerei buruzko mahai-inguru batean parte hartu ahal izango dute Roberto Serranok (Planeko artzainen eskola), Luis Chaconek (Pirinioetako ekintzaileei laguntzeko eskola) eta Andrea Valeriok (Pueblos Vivos Jacetania programa). Ondoren, eguraldiak uzten badu, izarrak behatzeko jarduera bat egongo da.

Erronkariko Gaztaren V. Eguna Erronkariko bizilagunek antolatutako ospakizuna da, eta 2017az geroztik beren borondatez parte hartzen dute produktu horri balioa emateko. Babesleak ere baditu, besteak beste, DO Roncal, DO Cordero de Navarra, Reyno Gourmet, Lacturale, Ledea, Enaquesa, Quesos Larra, Urgón, Saralegi eta Erronkariko Udala. Denak helburu berarekin: gazta historiko baten iragana eta tradizioa ahaztu gabe ezagutarazten jarraitzea.