Xinghua Qianduo, koltzak horiztatutako lur txinatarrak, tokiko bistarien erakargarri
Hori bizi batek Xinghua besarkatzen du, Txinako ekialdeko Jiangsu probintzian. Han dago Qianduoko paisaia-parajea, non koltza loreen hedapen mugagabeak bisitari taldeak erakartzen dituen. Labore horiek, aurreko urteko udazkenean ereindakoak eta hurrengo udan jasotzen direnak, neguko hotzari eusten diote. Olio baliotsua atera aurretik, udaberriko eszena bitxia eskaintzen dute.
Tamaina handiko laborantza terrazak saskibaloi kantxa bat baino handiagoak dira, eta txikiak, aldiz, ez dira nahikoa heldu bat etzanda hartzeko. Batzuk mendien gailurretik igotzen dira, eta inguruak «urrezko itsaso» handi baten itxura hartzen du, Xinghua mundu osoko argazkilarientzat oso hiri erakargarria bihurtu duen ikuskizuna eskainiz. Irudi harrigarriei esker, gero eta turista gehiagok bisitatu nahi dute landa paradisu eder hau. Izan ere, hiriak koltza-loreen barietate berriak sartu ditu, bisita turistikoetarako loraldi luzeagoa bermatzeko. Laboreek 15.000 turista inguru jasotzen dituzte egunean, eta 200 postu dituzte nekazariei beren produktuak saltzen laguntzeko. Horrek 1,5 milioi yuan (218.156 dolar) inguruko diru sarrerak sortzen ditu egunero, aldameneko landa alderdietako ostatu eta jatetxe zerbitzuetarako.
Baina koltza landaketek ez dituzte irabaziak erakarpen turistiko gisa bakarrik sortzen. Aspalditik, Txinak ahalegin handia egin du olio laboreen landaketaren hedapenean aurrera egiteko, inportazioekiko mendekotasuna murrizteko helburuz, hain zuzen ere. Sukaldeko olio nagusi gisa erabiltzen da koltzaren olioa, eta haren kontsumoa olio guztien kontsumo nazionalaren erdia da herrialdean. Txinako Ale eta Olioen Informazio Zentro Nazionalaren proiekzioen arabera, koltza ekoizpena 14,95 milioi tonara iritsiko da denboraldi honetan, eta koltza inportazioak, berriz, 2,8 milioi tonara. STR /AFP